Barbecuesaus

Barbecuesaus

De saus die we hier gaan maken is er om de laatste minuten op het vlees te smeren. Al kan je de saus ook prima op tafel zetten zodat iedereen zelf kan uitmaken of ze het op het vlees willen hebben. Hou er rekening mee dat sausen die op het vlees zijn aangebracht best wat steviger qua smaak mogen zijn. Het vlees heeft de neiging om de smaken wat te neutraliseren.

Probeer niet je hele vlees dicht te smeren met de saus. 1 keer aanbrengen met een kwast is vaak genoeg en 2 keer maximaal. Vraag ook altijd eerst aan je gasten of ze dat wel willen en bewaar altijd een beetje voor aan tafel.

Wacht met smeren totdat het vlees gaar is. Dikke barbecuesausen houden de rook tegen die je zo graag in je vlees wil hebben.

Als je de saus te vroeg op het vlees smeert dan kan het te dik worden en eet je bijna gummiberen. Als je echter low and slow aan het barbecueen bent, niet heter dan 100 tot 130° C, dan mag je het zeker een half uur voor dat je je spareribs van de barbecue afhaalt al er op smeren.

Het karameliseren geeft een hele complexe lekkere smaak aan je vlees. Dus durf je het aan dan mag je je vlees een paar minuten om en om insmeren boven direct vuur. Als de saus begint te bubbelen dan haal je je vlees eraf.

Als je het vlees wil insmeren tijdens het barbecueën dan moet de saus niet te dik zijn. Anders zal de saus nooit in het vlees trekken maar alleen maar op het vlees blijven liggen. Vermeng daarom de saus met wat olijfolie.

Omdat de saus suiker bevat moet je oppassen met direct vuur omdat het anders verbrand. Een beetje is goed en lekker maar duurt het te lang dan verkoold het simpelweg. De suiker karameliseert bij een temperatuur van 160° C en hoger.

Ingrediënten

 • 2 eetlepels olie, plantaardig. Geen boter anders kan je het niet erg lang bewaren.
 • 1 ui fijngesnipperd, heel fijn
 • 2 teentjes knoflook, ook weer heel fijn
 • ½ theelepel Worcestershiresaus
 • 1 theelepel zwarte peper
 • 1 theelepel chilipoeder, meer als je van heet houd. Misschien wel niet als je het wat rustiger aan wil doen.
 • 4 eetlepels bruine suiker. Ja barbecuesaus is zoet. De meeste in ieder geval.
 • 4 eetlepels stroop
 • 800 ml ketchup.
 • 1 eetlepel mosterd
 • 2 eetlepels azijn

 

Bereiding

 1. Neem een pan en warm daarin, op laag vuur, de olie op
 2. Gooi de uitjes erbij en roerbak ze totdat de uitjes doorzichtig worden
 3. Nu kan de knoflook erbij. Blijf roeren zodat ze niet verbranden
 4. Wat peper en zout erbij samen met de chilipoeder
 5. Even blijven roeren totdat alles mooi rood van de chilipoeder is
 6. Nu mag de ketchup erbij
 7. Terwijl je de rest met kleine beetjes erbij doet neem je af en toe een vinger uit de pan om te proeven. Wil je zoeter dan gooi je wat meer stroop of suiker in de pan. Moet het zuurder dan mag er wat meer azijn bij of citroensap. Onthou dat je saus straks nog een keer kookt als je het op het vlees smeert. Dus de smaak zal neutraler worden. Het mag best wat zuurder of heter dan je uiteindelijk zou willen want dit zal afnemen op het vlees.
 8. 10 minuten zachtjes laten inkoken terwijl je blijft roeren. Hou er rekening mee dat de saus bij het afkoelen ook iets dikker wordt.
 9. Nu mag je de saus laten afkoelen en ben je klaar
 10. De saus kan je gekoeld, donker en goed afgesloten zeker een paar maanden bewaren