Zachte broodjes

  • 500 gram bloem
  • 10 gram gist
  • 4 gram zout
  • 18 gram fijne kristal suiker
  • 50 gram ongezouten boter
  • 75 ml zonnebloem olie
  • 300 ml water

 

Meng de bloem samen met de gist, suiker, zout, gesmolten roomboter, zonnebloemolie en water goed samen en kneed het voor zo’n 10 tot 15 minuten. Het deeg is een klein beetje plakkerig, daarom voeg op het eind de extra 15 ml zonnebloemolie toe. Kneed samen voor een minuut.

Dek af en laat het deeg op een warme plek rijzen voor een uur of tot het in omvang is verdubbeld.

Vet de werkplek in met wat zonnebloemolie en verdeel het deeg in 12 stukken. Maak er bollen van.

Druk de bol plat en vorm het tot een cirkel of ovaal. Rol het deeg in.

Leg de broodjes op een bakpapier beklede bakplaat. Smeer het deeg in met wat ei. Laat de broodjes nu 30 minuten rijzen.

Leg de broodjes in een voorverwarmde oven op 200 ℃ voor zo’n 18 tot 23 minuten. Houd er rekening mee dat elke oven anders werkt en dat ze er misschien nog wel eerder of later eruit kunnen.

Dek de broodjes direct af met een theedoek zodra het uit de oven komt.