Zachte witte bolletjes

Ingredienten

  • 500 g bloem, gezeefd
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 2 theelepels zout
  • 1 eetlepel witte basterdsuiker
  • 40 g zachte roomboter
  • 250 ml lauw/warme melk

Meng de gist in de lauwe melk. Maak een kuiltje in de bloem en doe daar de boter in stukjes gesneden en suiker bij. strooi het zout langs de rand zodat de gist en zout elkaar niet direct raken. Meng de lauwe melk met gist erdoor en kneed het geheel tot een bal. Kneed het deeg op een met bloem bestoven aanrecht ca 10 minuten. Laat het dan in een kom, afgedekt met huishoudfolie ongeveer een uur rijzen tot het volume verdubbeld is.

Kneed het gerezen deeg even door, en vorm er 15 bolletjes van. Leg deze op de bakplaat en laat ze 10 minuten rusten. Druk ze hierna iets plat en leg er een met bloem bestoven theedoek over. Laat de bolletjes 30 minuten narijzen.

Verwarm de oven voor op 200ºC.

Bestrijk de gerezen bolletjes met wat water en bak ze in 10 minuten gaar. Gebruik eventueel nog twee minuten de grill voor een mooi bruin kleurtje. Neem de broodjes meteen hierna uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.