Brabantse worstenbroodjes

Ingrediënten

Brooddeeg

 • 250 g bloem
 • 6 g zout
 • 70 g boter
 • 10 g basterdsuiker
 • 13 g verse gist of 1 zakje gedroogde gist
 • 125 g melk

Vulling

 • 25 gram boter
 • 1/2 deciliter water
 • 1 theelepel zout,
 • 30 gram bloem
 • 1 groot ei
 • 250 gram rundergehakt (gekruid kopen of zelf op smaak brengen met peper, zout, nootmuskaat en komijnpoeder)
 • 3 theelepels maggi
 • 50 gram paneermeel
 • 25 gram bloem
 • 1/2 theelepel nootmuskaat
 • 1/2 theelepel komijnpoeder
Deeg

Maak een hoop van de bloem op de werktafel en vorm er een kuil in. Bestrooi de bloem met het zout. Verwarm de melk tot deze handwarm is. Giet de melk in de kuil. Voeg de boter en suiker toe. Voeg de gist toe en meng met je vingers de gist door de melk tot een papje. Meng steeds een beetje bloem bij de natte massa totdat het een kneedbaar en egaal deeg is. Het is belangrijk dat het deeg minimaal 5 minuten goed doorgekneed wordt. Verdeel het deeg in stukjes van 30 gram. Maak kleine balletjes en laat deze afgedekt onder een laag plastic folie circa 10 minuten rusten.

Vulling
Weeg de bloem af en zet het water klaar. Smelt de boter in een steelpan op een matige hittebron (niet bruin laten worden). Roer de bloem en het zout er met een eetlepel door. Voeg langzaam het water toe en roer door tot de inhoud van de pan als een deegbal van de bodem loslaat. Haal de pan van de hittebron en zet die uit. Breek het ei, doe het in een (soep)kom en kluts het met een vork los. Roer de helft van het ei door de deegbal. Bewaar de rest van het ei voor later gebruik.
Werk het gehakt en de maggi met een vork door de deegbal. Meng het paneermeel, de bloem, de nootmuskaat en het komijnpoeder door het gehaktmengsel.
Proef nu even, het gehaktmengsel moet echt flink pittig smaken (bladerdeeg is flauw), voeg zonodig nog peper, maggi of zout toe.

Worstenbroodjes
Rol de geruste bolletjes deeg ovaal uit. Klop het ei los en bestrijk de zijkanten van de deegplak.Verdeel het gehaktmengsel in gelijke porties (Tip: Eerst in 2 gelijke helften, die ook weer doormidden en dan de vier ontstane porties in drieën delen). Rol tussen de handpalmen worstjes van de porties gehakt (maak ze wat korter dan de plakjes deeg) en leg ze op de deegplakjes. Vouw de korte kantjes van het deeg over de worst, vouw vervolgens de lange zijdes over elkaar heen. Druk de naden goed aan en leg de worstenbroodjes met de naad naar onder op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat nu 45 minuten rijzen onder een laag plasticfolie.

Verwarm de oven voor op 200 ºC. Bestrijk de worstenbroodjes met het losgeklopte ei en bak in 30 minuten goudbruin af.