Saucijzenbroodjes

Ingredienten

12 plakjes bladerdeeg (ontdooid)
25 gram boter
1/2 deciliter water
1 theelepel zout,
30 gram bloem
1 groot ei
250 gram rundergehakt (gekruid kopen of zelf op smaak brengen met peper, zout, nootmuskaat en komijnpoeder)
3 theelepels maggi
50 gram paneermeel
25 gram bloem
1/2 theelepel nootmuskaat
1/2 theelepel komijnpoeder

Bereiding

Weeg de bloem af en zet het water klaar. Smelt de boter in een steelpan op een matige hittebron (niet bruin laten worden). Roer de bloem en het zout er met een eetlepel door. Voeg langzaam het water toe en roer door tot de inhoud van de pan als een deegbal van de bodem loslaat. Haal de pan van de hittebron en zet die uit. Breek het ei, doe het in een (soep)kom en kluts het met een vork los. Roer de helft van het ei door de deegbal. Bewaar de rest van het ei voor later gebruik.

Werk het gehakt en de maggi met een vork door de deegbal. Meng het paneermeel, de bloem, de nootmuskaat en het komijnpoeder door het gehaktmengsel.

Proef nu even, het gehaktmengsel moet echt flink pittig smaken (bladerdeeg is flauw), voeg zonodig nog peper, maggi of zout toe.
Leg de plakjes bladerdeeg op een met bloem bestoven werkblad.

Verdeel het gehaktmengsel in 12 gelijke porties (Tip: Eerst in 2 gelijke helften, die ook weer doormidden en dan de vier ontstane porties in drieën delen). Rol tussen de handpalmen worstjes van de porties gehakt (maak ze wat korter dan de plakjes deeg) en leg ze op de deegplakjes.

Bevochtig de buitenrand van de deegplakjes rondom met water (circa een centimeter is voldoende). Vouw de deegplakjes dubbel om de worstjes heen en plak de randen (zijkant en uiteinden) dicht door ze stevig aan te drukken. Maak een bakplaat vochtig met water (nee – niet eerst invetten *) en leg de saucijzenbroodjes er op.

Bestrijk de saucijzenbroodjes dun met de rest van het ei.

Verwarm de oven voor op op 225 graden – gasoven stand 7-1/2
Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de saucijzenbroodjes in 20 minuten gaar op 200 graden.