Irish stew

Irish stew

  • Land van herkomst : Ierland
  • Aantal personen : 6
  • Bereidingstijd : 02:30:00
Ingredienten:

1 kg runderstooflappen
6 flinke aardappelen
2 flinke uien
2 winterwortelen, geschrapt
2 stelen bleekselderij
3 eetlepels bloem
4 eetlepels olie
1 klein blikje tomatenpuree
3/4 liter vleesbouillon
1 theelepel gedroogde tijm
2 laurierblaadjes
zout
versgemalen peper

Snijd het vlees in niet te kleine blokken. Snijd de uien in halve ringen, de geschrapte winterwortelen in plakjes en de bleekselderij in boogjes.

Doe de bloem met wat zout en peper in een plastic zak en doe er de blokjes rundvlees bij. Schud tot de blokjes vlees rondom met de gekruide bloem zijn bedekt. Verwarm de oven voor op 180 graden C.

Verwarm de olie in een grote braadpan die in de oven past en bak de blokjes vlees (niet teveel tegelijk) op hoog vuur rondom bruin. Schep ze met een schuimspaan uit de pan. Voeg zonodig een extra scheutje olie toe en laat de ui, de wortel en de bleekselderij, al omscheppend, bakken tot ze beginnen te kleuren.

Voeg de tomatenpuree toe en laat het kort meebakken. Voeg dan de bouillon, de tijm en de laurier toe en breng het aan de kook. Schep er de vleesblokjes door en zet het, met het deksel op de pan, 1 uur in de voorverwarmde oven. Snijd intussen de geschilde aardappelen in blokjes en schep ze door het vlees.

Zet de afgedekte pan nog ongeveer 45 minuten terug in de oven. Voeg tenslotte nog wat zout en peper naar smaak toe indien nodig. (Verwijder zover mogelijk de laurierblaadjes).